Inspiration

Paleo, Primal eller Bulletproof

(sponsoreret indhold)

Når det kommer til kost, er mit udgangspunkt, at du skal gøre det, som giver dig optimal energi. Mit eget valg er faldet på en blanding mellem Bulletproof og primal. Begge er stærkt inspireret af paleo eller stenalderkost, som det også bliver kaldt.

Jeg vil kort forklare dig, hvad disse tre kosttyper går ud på, og hvordan de hver især giver dig mere energi, og hvordan du lettest kan indføre det i din diæt.

Mit bedste råd er, at du skal prøve dig frem uanset hvad du gør. Hvis du tror, at du har mest mulig energi nu, hvor du æder sukker gennem slik hele tiden, kan jeg afsløre for dig, at det er du ikke. Prøv at undvære det i 30 dage og find ud af, om du har det bedre eller værre.

Vi er individer, og vi kan få energi af mange forskellige slags kost. Hvis du skal vælge en kost at prøve de næste 30 dage, ville jeg vælge en af disse tre.

Husk at du stadigvæk kan deltage i 30 dages udfordringen, som jeg skrev om her.

Paleo – Den moderne mands redning

Her kalder jeg den paleo, men vi kan også kalde det for stenalderkost eller pæleo. Mange fokuserer på, at den hedder stenalder, og derfor tør de ikke prøve det af. Glem det nonsens.

Du skal spise pæleo, da det ender med at give dig langt mere energi. Kort og godt skal du undvære alt med gluten. Du skal omlægge din kost, så du bliver mæt af fedt, grøntsager og kød. Du MÅ ikke være fedtforskrækket og leve paleo, det er ikke sundt for dig, og du ender med at miste energi i længden.

Husk at denne side handler om hvordan du kan forbedre dig selv, og her er paleo første skridt.

Smid alt mad ud som er fabrikslavet. Det er stort set altid dårligt for dig. Ikke mere corn flakes. Hvis du gerne vil have morgenmad, kan du lave æg, bacon og grøntsager. Kom ikke at sig at du ikke synes, at du smager bedre.

Hvis du kan spise kød og grøntsager til hvert måltid, er du good to go. Hold lidt igen med frugt og spis kun et par stykker om dagen. Nødder er i orden, men idéen er ikke, at du erstatter dit tidligere brød forbrug med masser af brød lavet af nødder. Glem det.

Om kosten

Kød Mange tror fejlagtigt, at de skal finde fedtfattigt kød, men faktisk skal de finde økologisk kød med så høj en fedtprocent som overhovedet muligt. Konventienelt kød skal du gå efter en lav fedtprocent, da fedtet fra dyr, som er fodret med korn, ikke er godt.
Grøntsager Spis masser af grøntsager hver dag. Gerne med fedt på så smager de også bedre.
Fedt Fedt er din nye ven. Det er især smør og kokosolie, der er paleo store ven. Især da det er lidt at indtage fedt herfra.
Mælkeprodukter Drop dem.
Kulhydrater Undgå alt med korn. Ris kan spises engang i mellem men ikke for ofte. Hardcore paleo folk undgår også ris.

Energiniveauet

Hvis du går fra en almindelig dansk diæt og over til paleo, vil du i starten opleve utilpashed og sikkert også træthed. Giv lige din krop en uge til at vænne sig til, at du pludselig skal til at leve af fedt i stedet for massive mængder af fedt.

Lev sådan i 30 dage og prøv herefter at indføre nogle af de ting, som du tidligere godt kunne lide. Så er jeg ret sikker på, at du ikke går tilbage. 😀

Primal – Paleo med et twist

Primal er især udvikling af Mark Sisson fra Marksdailyapple.com. Tjek lige den blog ud hvis du ikke kender den. Han skriver altid lange artikler om alle mulige emner, som forbedrer din krop. Han dykker ned i videnskabelige artikler, og det er virkelig spændende læsning.

Fokusset er, at du skal leve ligesom på palen. Spis fedt, kød og grøntsager og masser af det. Han accepterer dog mælkeprodukter, hvis du kan tåle dem.

Du finder ud af, om du kan tåle dem ved at undgå dem i en periode og tilføje dem igen i din kost. På den måde opdager du hurtigt, om du kan tåle det eller ej. Jeg har prøvet at undvære mælk, og jeg havde ingen problemer, da jeg gik tilbage på mælkevejen.

Sørg for at alt din mad er fra dyr på græs. Dvs. også når du indtager mælkeprodukter.

Om kosten

Grøntsager Ligesom med paleo.
Fedt Især smør og generelt madvarer med masser af fedt. Dog skal alt fra dyr have spist græs.
Mælkeprodukter I orden. Du skal vælge produkter med højt fedtindhold. Det er bedre, desto højere fedtprocent. Her er fløde og ost din nye venner. Når du drikker mælk, skal det være økologisk sødmælk. Hvis du kan skaffe mælk direkte fra en landmand, er det endnu bedre.
Kulhydrater Undgå dem. Dog er ris i orden nogle gange. Men i langt mindre mængder end vi er vant til i vesten. Dvs. at det er ikke det, som du skal blive mæt af i din kost. De må kun fungere som tilbehør.

Energiniveau

Du har mere energi – ligesom på paleo. Ja, primal minder meget om paleo, men her er det i orden med mælkeprodukter. Det er dem, som du skal teste, om du kan tåle eller ej.

Hvis du f.eks. starter på paleo og efter 30 dage går over til primal ved at indføre lidt ost og fløde i din kost, finder du ud af, om du kan tåle det. Hvis du ikke kan tåle det, får du ondt i maven og føler dig oppustet.

På den måde er det ret let at finde ud af, om du har mest energi med eller uden mælkeprodukter.

Bulletproof – Paleo på speed

Wow, tænker du. Hvad går det nu ud på. Ja, The Bulletproof Diet er biohacking i sin reneste form. Den er skabt af Dave Asprey på Bulletproofexec.com. Han har prøvet alt fra veganer til at være budhist, og på den måde har han fundet ud af, hvad der giver mest energi.

Svaret er faldet på paleo. Men modsat paleo folket tror han ikke på, at man igennem moderne kost, kan indtage nok vitaminer. Det skyldes, at vores moderne kost ikke indeholder samme mangfoldighed, som vi tidligere spiste.

Derfor æder han masser af tilskud. Alt fra vitaminpiller til MCT oil. Jeg kommer snart til at skrive et helt indlæg om MCT oil, da mange oplever massiv energi, når de begynder at indtage det. Vi kan kalde det meget koncentreret kokosolie. Eftersigende fire gange så krafttigt.

Han bruger også en række andre maskiner til at opnå det optimale af sin krop. Derfor jeg kalder det paleo på speed. Pga. maskinerne og kosttilskud. Der er så mange ting, at der kommer mange indlæg om dette. Det er noget, som virkelig kan give dig mere energi.

Om kosten

Grøntsager Ligesom med paleo.
Fedt Du skal spsie masser af smør og drikke MCT oil. Der findes en helt specielt kaffe, som du kan drikke for at opnå optimal energi. Endnu en ting som får sit eget indlæg. Glæd dig :D. Generelt madvarer med masser af fedt. Dog skal alt fra dyr have spist græs. Ellers vælg dyr med lavt fedt, hvis de er blevet mishandlet med korn.
Mælkeprodukter Alt andet end smør er no go. Du kan dog godt drikke raw milk, hvis du kan tåle det. Dvs. mælken på ikke være pasteuriseret. Jeg kender ingen steder, hvor du kan købe det, medmindre du køber det direkte hos landmanden.
Kulhydrater Undgå dem. Dog er ris fint nok 1–2 gange om ugen, hvis du benytter IF. Men det bliver lige indviklet nok, hvis jeg skal skrive om det i dette indlæg.

Energiniveau

De fleste, der lever Bulletproof, siger, at de har masser energi hele tiden. Det virker nærmest til, at det er nogle overmennesker, som kan alt. Hvis du leder efter at opnå mest mulig energi, vil jeg helst sikkert tjekke det ud.

Hvis du vil vide mere, inden jeg skriver om det, kan du tjekke Bulletproofexec.com ud. Hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet får du en pdf med, hvad du må spise. Den er virkelig værd at hente, om du så vælger paleo. primal eller Bulletproof.

Motion

Det spiller selvfølgelig meget ind, at du er aktiv, selvom det ikke er noget, jeg skriver om her. Mit fokus har været på kosten men især på paleo og primal er kosten egentlig kun en del af en ny livsstil. På Bulletproof er han ikke mod motion. Men han dyrker det ikke særlig meget selv, da han synes, at andre ting er sjovere. Tjek ham lige ud. Han er altså beef alligevel, og det er uden at træne. Ja, kost er vigtigt for mennesket.

Jeg håber, at du prøver af leve på en af de tre måder. Jeg håber, at dette har givet dig en lille forsmag på, hvad du kan forvente. Alle tre giver dig helt klart mere energi, end du er vant til, hvis du er kornæder. En anden måde at få energi på er en afbudsrejse allinclusive, hvor du kan komme hjem fra ferie med ny energi til din kostomlægning.

Jeg hører meget gerne fra dig, hvis du prøver en af disse tre kostmuligheder. Ellers skriv hvis du har en anden kost, som giver maksimal energi.