Annonce

Har du problemer med helbredet? Så skal du prøve yoga!

Hvis du har udfordringer med helbredet, fx et for højt blodtryk eller tendens til nedtrykthed, så kan yoga være din hjælp til at komme ud af det. Læs mere i dette indlæg, hvor vi forklarer lidt om, hvad du kan forvente med yoga.

Sænker dit blodtryk

Hvis du har forhøjet blodtryk, kan du drage fordel af yoga. To undersøgelser af mennesker med hypertension, offentliggjort i det britiske medicinske tidsskrift The Lancet, sammenlignede virkningerne af Savasana (Corpse Pose) med blot at ligge på en sofa. Efter tre måneder var Savasana forbundet med et fald på 26 point i systolisk blodtryk (det øverste tal) og et fald på 15 point i diastolisk blodtryk (det nederste tal – og jo højere det oprindelige blodtryk er, desto større er faldet.

Regulerer dine binyrer

Yoga sænker kortisolniveauet. Hvis det ikke lyder af meget, så overvej dette. Normalt udskiller binyrerne kortisol som reaktion på en akut krise, som midlertidigt øger immunforsvaret. Hvis dine kortisolniveauer forbliver høje, selv efter krisen, kan de kompromittere immunsystemet.

Midlertidige boosts af kortisol hjælper med langtidshukommelsen, men kronisk høje niveauer underminerer hukommelsen og kan føre til permanente ændringer i hjernen. Derudover har overdreven kortisol været forbundet med større depression, osteoporose (det ekstraherer calcium og andre mineraler fra knogler og forstyrrer nedlæggelsen af ny knogle), højt blodtryk og insulinresistens. Hos rotter fører høje kortisolniveauer til, hvad forskere kalder “madsøgende adfærd” (den slags, der får dig til at spise, når du er ked af det, vred eller stresset). Kroppen tager de ekstra kalorier og fordeler dem som fedt i maven, hvilket bidrager til vægtøgning og risikoen for diabetes og hjerteanfald.

Gør dig lykkeligere

Føler du dig trist? Sid i Lotus. Endnu bedre, stig op i en rygbøjning eller svæve kongeligt ind i King Dancer Pose. Her kan en tyk yogamåtte hjælpe dig til at sidde bedre. Selvom det ikke er så simpelt som det, viste en undersøgelse, at en konsekvent yogapraksis forbedrede depression og førte til en signifikant stigning i serotoninniveauer og et fald i niveauerne af monoaminoxidase (et enzym, der nedbryder neurotransmittere) og kortisol. Ved University of Wisconsin fandt forskerne at den venstre præfrontale cortex viste øget aktivitet hos mediterende, et fund, der er blevet korreleret med større niveauer af lykke og bedre immunfunktion. Mere dramatisk venstresidet aktivering blev fundet hos dedikerede, langsigtede udøvere.

Grundlægger en sund livsstil

Bevæg dig mere, spis mindre – det er ordsproget for mange en diætist. Yoga kan hjælpe på begge fronter. En regelmæssig praksis får dig til at bevæge dig og forbrænder kalorier, og de åndelige og følelsesmæssige dimensioner af din praksis kan tilskynde dig til at løse eventuelle spise- og vægtproblemer på et dybere niveau. Joga kan også inspirere dig til at blive en mere bevidst spiser. En af fordelene ved yoga er, hvordan praksis resonerer gennem andre områder af dit liv.

Sænker blodsukkeret

Yoga sænker blodsukkeret og LDL (“dårligt”) kolesterol og øger HDL (“godt”) kolesterol. Hos mennesker med diabetes har yoga vist sig at sænke blodsukkeret på flere måder: ved at sænke kortisol- og adrenalinniveauet, tilskynde til vægttab og forbedre følsomheden over for virkningerne af insulin. Få dit blodsukker ned, og du mindsker din risiko for diabetiske komplikationer som hjerteanfald, nyresvigt og blindhed.

 

Kommentarer lukket til Har du problemer med helbredet? Så skal du prøve yoga!